<   Prior Home   Home: Blog Bloke Tips                   Follow Blog Bloke       Follow Blog Bloke Tips       Follow Blog Bloke on Twitter       Connect with Blog Bloke on Facebook       Circle Blog Bloke on Google Plus             Link up with Blog Bloke on LinkeIn                   Get Updates       Subscribe to the newsfeed     Subscribe to the newsfeed    
      Next   >
Written on October 2nd, 2008 by | 306 Comments

10 Reasons Why I Don’t Like Your Blog

Share - enable java in your browser                

10 Reasons Why I Don’t Like Your Blog

I get a lot of questions about how to make a blog better, so I thought I would look at it from a different angle and tell you what I don’t like about some of the blogs that I see out there.  If you think you fit into one or more of the categories, don’t take it personally.  Just take it to heart and learn from it.

Trust me when I say that we’ve all been there — yours truly included, and I’m still learning every day.

1. Your blog looks like everyone else’s.

Answer: Learn a little HTML, CSS and Photoshop skills and convert that canned template into your own. Spruce it up a little. Change the colours, make a new graphic for the banner, or put the sidebar on the other side. Whatever… as long as it looks unique and like YOU.

2. Your blog is too hard to read.

Answer: Your fonts are too small, your template colors clash, there is not enough white space, your navigation is confusing or maybe you just can’t write and should consider just tweeting or something. I hear Facebook is doing well.

3. I ran out of patience waiting because your blog takes forever to load or is slow to respond.

Answer: Get rid of some of those javascripts running in the background, that dumb looking landing page, annoying opt-ins and pop-ups, or trim some weight off those bloated graphics that take forever to load and soak up way too much bandwidth. And while you’re at it get rid of those old school HTML tables. Use CSS stylesheets. It will be time worth spent.

4. Get rid of those useless widgets.

Answer: Some widgets are useful, but most are just plain useless and offer no value to your blog. They can also hurt your blog because they use javascripts which can slow down your site (read #3 again). Remember - content is king so get rid of the fluff. I will visit your blog if you have something interesting to say - not to see what the weather is in your home town.

5. I won’t leave a comment on your blog because your posts sound too arrogant, boring or argumentative, you force me to login, you never responded to my previous comment, or you shot me down the last time that I offered a different opinion. Shall I continue (as I pause to catch my breath)?

Answer: Learn to write in a style that is non-confrontational, lively and conversational. Don’t be a know-it-all and write to entertain, not drain. Above all, make it easy to leave comments, be courteous and try to respond to commenters that took the time to write. Cultivating a community spirit will do wonders for increasing your traffic.

6. You don’t seem to have any opinions about anything.

Answer: Some bloggers are afraid to speak up because they are afraid of being flamed. Heck, sticks and stones… remember it is your blog and you can delete those unsavoury trolls if you wish. So don’t be a wussy, and above all don’t be a bore. We have TV for that.

7. Your blog is on Facebook or Google Plus. 

Answer: Nuff said. Ok, maybe that sounds arrogant but the fact is there are a lot of bloggers out there that won’t even look at Facebook. Although Facebook and Google + might have pseudo-blog features they aren’t really blogs. So if you want to be a serious blogger (which is why you are probably reading this post) then you should seriously reconsider that ’blog’ platform you are using.

8. You don’t post consistently.

Answer: Nobody wants to visit a dead blog. There is a controversy in the blogosphere about how often you should post, but the bottom line is originality, quality and consistency are the key when it comes to posting. So before you sit down to write put some thought into it and make certain that you have something interesting to say. Try to write regularly with a schedule that works for you. But don’t feel obligated to write every day.

9. Your blog discusses controversial topics that are not to my liking.

Answer: I’m a firm believer in having a niche topic for your blog, especially for business. Controversial topics run the risk of turning off potential readers — especially politics or religion for example. If you want to speak your mind on controversial topics then you should consider creating a separate blog for that.

10. You don’t link.

Answer: Commonly known as link-love there are several reasons why you should link. Firstly, when you cut and paste from another source you absolutely MUST provide a link back to the source. Nobody likes plagiarism. Plagiarism covers more than just copying and pasting. Just saying.

Secondly, if I have linked to your posts and you never returned the favour, well… let’s just say that I’m put off and I probably won’t be linking (or visiting) back at ya again. Or the least you could do is email me a thank you or leave a comment on my blog. It’s just common courtesy.

There’s another even more important reason for linking. That is how Google ranks websites/blogs, and the more seed that you sow, the more you will also reap. That’s not only for good SEO but it is a spiritual law as well.

*This post has been updated since it’s original posting on August 10th, 2006. This has been one of my more popular posts and years after I first wrote it I still get regular hits every day.  I’m not sure why it is so popular but it seems to have struck a chord with my readers.  What’s also amazing is the blog tips are still as relevant today as it was then and stood the test of time.

I thought I would feature it again and I’m preparing a sequel that should be available shortly.  So if you have already read it before then consider this a refresher course as it covers quite a few areas that we all need to review every once in awhile.  For my new readers it should be an eye opening experience and I hope you enjoy reading as much as I did writing it.

Filed under: *Best Articles, Blog Tips, Favourite Blog Tips, Featured Articles blog niche, blog tip, Blog Tips, Blogging Tips, plagiarism, Wordpress Tips

Thanks for Sharing     Share - enable java in your browser            

Did you enjoy this article? Keep up to date with Blog Bloke Tips the moment it's published by email. Your Privacy is Guaranteed and will not be shared with anyone.


Keep it real with Blog Bloke Thanks for reading the original Blog Bloke. You can read more about me here. Contact me if you have any questions or if you would like to be a guest blogger. Keep it real every day and subscribe to the newsfeed, share with friends, hang out or join the conversation.

        Subscribe to the Newsfeed   Share to Twitter Share to Facebook   Share to Google Plus   Pin this Share to LinkedIn  


   Got an opinion? Add your thoughts below and get real:

Ok Blokesters it's your turn to tell Blog Bloke what you think, ask a question or suggest another blog tip. Don't forget the comments policy and I'm looking forward to reading what you have to say. Just add your comment below and your avatar (like mine on the right) will magically appear from your social profiles. Looking good!BLOGBloke Avatar

306 Responses to “10 Reasons Why I Don’t Like Your Blog”

Pages: « 16 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 1631 » Show All

  1. 101
    Ismail Says:

    LOL, only now I realized that I should subscribe to your RSS. So much info that I can pick up here.

  2. 102
    Blog Bloke Says:

    Thanks Ismail and welcome to the community

  3. 103
    warhammer gold Says:

    yes,
    we need more good blogs

  4. 104
    Warhammer Says:

    You make a very good point especially with the linking. Many just steal work n claim their own.

  5. 105
    fanta78 Says:

    Hi Blogbloke, and happy new year !
    Newbie in blogging, I just found out your post and I like it.
    Simple things to bear in mind when posting. This is typically the kind of thing that goes without saying… but goes better when said ;-)
    I will try to apply it, I’m still a bit lost in this multitude of concepts, tools, services and content ;-)

    fanta78s last blog post…Commentaires sur À propos par Jmi

  6. 106
    Georgia Stath Says:

    You know how you tell yourself you are studying because you have your certification books opened in front of you? But you are really clicking on Stumble Upon to find interesting posts to read?

    Yeah well, I came across yours and had to write to tell you I enjoyed it very much. I gave it the thumbs up, so more people can come across it and enjoy it also.

  7. 107
    Bobby Revell Says:

    Great article. I do disagree somewhat on #9. I strongly believe in sharing our opinions regardless of who it offends. If I read something I oppose or disagree with, I like the writer even more. I don’t limit myself to avoiding things “not to my liking”.

    The only thing in blogging I don’t like is people writing about the same things everybody else does . . . ie twitter tips, etc.

    Bobby Revells last blog post…Writing & Artistic Creativity - The Power of Belief

  8. 108
    Company Formation India Says:

    The info you have given here really makes my head spin, keep it going

  9. 109
    Blog Bloke Says:

    Of course it all depends on the type of blog. Re: “twit tips”. I’m assuming you’re speaking of Darren Rowse? :-)

  10. 110
    Blog Bloke Says:

    Thanks Georgia!

Pages: « 16 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 1631 » Show All

Leave a Reply